27 december 2014

Tre Denis-änglar

Idag blir det ett lite allvarligare inlägg, men ack så viktigt.
Via Facebook kom jag i kontakt med en grupp som heter Denisängel-projektet.
https://www.facebook.com/groups/1484950025100669/

I den gruppen får man information om doktor Denis Mukwege som arbetar på ett sjukhus i Kongo. Han hjälper kvinnor och barn som utsatts för våldtäkter och tortyr i kriget.
Han har fått en rad olika utmärkelser, och hans arbete har uppmärksammats världen över.
Han har t.o.m. blivit nominerad till Nobels fredspris!

Änglarna du ser på bilden här nedan säljs för att dra in pengar till dr. Mukweges arbete.
Jag köpte tre. Hur många vill du köpa?

 
Text från Facebook-gruppen Denisängel-projektet:
Denis Mukwege, som besökte Skavlan i oktober 2014, är en ödmjuk man, som - trots flera priser och utmärkelser - inte nöjer sig med att glänsa i framgångens ljus. En utmärkelse gör ingen nytta säger dr Denis, om inte omvärlden och makthavarna reagerar och agerar för att få stopp på det som händer i Kongo.
Kvinnor och barn utsatts för våldtäkt, tortyr och övergrepp för att det anses vara ett billigt och effektivt sätt utöva makt samt splittra familjer och samhällen. Kvinnorna och barnen får livslånga men, bara för att man vill komma åt de mineraler som finns i marken. Dessa mineraler används sedan till bland annat mobiltelefoner, datorer och surfplattor. 
Avsikten är inte att skuldbelägga oss för att vi har dessa tekniska apparater, utan uppmana oss allihop att göra något litet med det vi redan har. Vi kan t ex avsätta lite tid för att göra ett kort eller två. Vi kan också sätta press på t ex mobiltelefoni-industrin, genom att efterfråga rättvis elektronik. På så sätt kan vi rädda liv.

Usha Deminger som bor här i Sverige bestämde sig för att hjälpa dr Denis och de utsatta kvinnorna år 2013. Hon gör änglar av ull som hon sedan säljer för 120 kr/st för att samla in pengar till Denisängelprojektet.
Usha berättade också att hon, tack vare några scrappartjejer, som gjort och skänkt över 20 stycken ängelkort till Usha, kunnat sälja dem på marknad för 70-100 kr/st. 

Syftet med denna grupp är att var och en gör ett eller flera kort - eller annat "pyssligt", när denne känner för det.
Det finns inga måsten, bara positiva bonuseffekter av att känna att man kan göra skillnad. Du kan själv välja om du vill ha en ängel på kortet :-).

Du kan skicka kortet/korten direkt till Usha Deminger (Ström Övra 142, 463 91 LILLA EDET), som kommer att skriva ”Kämpa för livet” och ”Denisängelprojektet” på kortets baksida, för att informera köparen om vart pengarna går. Usha lägger också ned information om Dr Denis arbete och målet med Panzisjukhuset.

Om någon vill hjälpa till att stötta verksamheten ekonomiskt, kan denne sätta in en valfri summa på handelsbankens konto: 6684-661390292.
Ni kan också kontakta Usha Deminger för att köpa en ängel eller två.
Tänk på att det inte finns något maxbelopp för vad man vill betala för ängeln :-).
 
Jag köpte tre änglar.
En behöll jag själv, och hängde upp i vår gran.
De två andra gav jag bort i julklapp.

Inga kommentarer: